PRACOWNIA ARCHITEKTONICZNA

przedszkole


Niniejszy projekt koncepcyjny przedszkola samorządowego w Sułkowicach został sporządzony w celu zaprezentowania sposobu  realizacji obiektu o jak najlepszych walorach estetycznych oraz funkcjonalno-użytkowych.

Budynek przedszkola został usytuowany na działce w taki sposób aby stworzyć 3 niezależne, wydzielone przestrzenie: przestrzeń wejścia do budynku oraz parkingu, przestrzeń gospodarcza wraz z miejscem dostaw i gromadzenia odpadów oraz przestrzeń placu zabaw. Podział ten znajduje odzwierciedlenie również wewnątrz budynku.

Projektowany budynek jest budynkiem użyteczności publicznej, pełniącym funkcję przedszkola dla 150 dzieci. Budynek w zakresie jego funkcji i konstrukcji został zaprojektowany w formie ZESPOŁÓW POMIESZCZEŃ, z których każdy stanowi grupę pomieszczeń o powiązanej ze sobą funkcji.

Obiekt został zaprojektowany w formie dwóch segmentów połączonych łącznikiem. Segment wschodni mieści w sobie 4 sale dla dzieci oraz centralnie zlokalizowaną szatnię, również doświetloną od południa za pomocą okien dachowych.

Drugą kondygnację segmentu zachodniego stanowi zespół pomieszczeń administracyjnych wraz z salą wielofunkcyjną. Zespół pomieszczeń administracyjnych został zaprojektowany w taki sposób aby umożliwić kontrolę komunikacji osób z zewnątrz, wewnątrz budynku.

10.jpg 9.jpg 7.jpg 1.jpg 6.jpg 8.jpg 5.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg